2013. július 2., kedd

Vándorbotom felvettem...

Pár napot az Őrségben töltöttem a "gölöncsérek földjén". Magam is beálltam "inasnak" az egyik gölöncsér, Csótár Rezső mester portájára.
Ez úgy indult, mint egy népmese, pedig igaz. Az Őrség a fazekas mestereiről híres vidéke Magyarországnak. A fazekas, vagy gölöncsér az egyik legrégebbi kézműves mesterség. Ha szeretitek a regéket olvassátok el Lipták Gábor: A sümegi fazekas című írását, ahonnan mindent megtudhattok erről az ősi mesterségről. ( Lipták Gábor többi regéjét, meséjét, írását is nagyon jó szívvel ajánlom, mert minden korosztály számára csodás történeteket írt régi mesterségekről, mesélő hazai tájakról! )
Szóval felkerestem az őrségi fazekasok színét-javát. Két mesterrel elég sokat beszélgettünk a fazekasságról, a fazekas hagyományokról. Őket szeretném nektek bemutatni.

A csalikorsó

Először idősebb és ifjabb Cseke János műhelyébe látogattam el. Az idősebb mester nagy lelkesedéssel mutatta remekeit, mesélt arról, hogyan lett fazekas, milyen volt a mestervizsgája és hogyan adta, adja át fiának és unokáinak a mesterségét. 
id.Cseke János a hagyományos fazekaskemencéje mellett, amit saját maga épített.
Nincs két egyforma korsó.
A számtalan szebbnél szebb cserép közül legjobban a csalikorsó tetszett. Ezt a különleges edényt csak a legjobb mesterek tudták, tudják elkészíteni, mivel nagyon bonyolult, több részből áll, amit ha nem jól illesztenek össze, akkor bizony nem "működik" a korsó. 
A feladat az, hogy ki kell inni a korsóba töltött italt, ami csak az első látszatra egyszerű, de mivel számos áttört csipke díszíti a korsó oldalát, ezért önteni nem lehet belőle. A száján és a fülén számtalan "csecs" és lyuk található, ezeken keresztül lehet hozzájutni az italhoz, de nagyon trükkös módon. 
A korsó fülét számos lyuk díszíti.

A korsó tetején a négy "csecs" közül az egyikből lehet csak inni.














Ahány csalikorsó, annyiféle megoldás létezik, mindegyiknek más a "nyitja". A fazekasmester csak a korsó tulajdonosának árulja el a korsó titkát. Annyit én is megtudtam, hogy csak egy adott helyről lehet kiszívni az italt, de ahhoz több nyílást be kell fogni, hogy a finom nedű eljusson a szájunkba. De mivel nem vásároltam csalikorsót, ezért többet nem árult el a mester.

A mester és fia többi, szép alkotása.
Áttört tányérok, kályhacsempék, ültetőedények.

Miskakancsók, korsók és főzőedények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése