2013. július 1., hétfő

A hét témája 6...

Fazekasság

Az ősi mesterségek közül, azért választottam a hét témájának a fazekasságot, mert a múlt héten az Őrségben jártam családommal és nagyon megtetszett ez a mesterség.

A fazekas égetett agyagból készít használati tárgyakat, elsősorban edényeket.  A fazekasmestert tájnyelven gelencsérnek (szláv), gerencsérnek vagy gölöncsérnek is nevezik.  A középső kőkorszaktól a mai napig is űzött mesterség. 
Korongozás
A fazekasmester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb. képlékeny agyagból készülnek, amelynek anyaga a szárítást követő égetés során szilárd, kemény, időtálló anyaggá válik. Az égetett cserép még a folyadékot átengedi, ezért legalább belülről mázzal vonják be, amivel ismét kiégetik. Így már lehet benne folyadékot is tárolni. 

Háromféle módon lehet kialakítani az agyagból a tárgyakat korongozással, felrakással és préseléssel. 

A nyers tárgy díszítése

A korongozásnál egy kerek, forgó lapra kerül a tisztított agyag, amit a szüntelen forgás közben vizesen kézzel, vagy egy nedves bőrdarabbal formálnak. Ezt a forgó mozgást hagyományos módon  a függőleges tengely alsó végén lévő nagyobb fakorong lábbal való hajtásával érik el. 
Felrakásnál a korongozásnál használt agyagnál szilárdabb agyagból hurkákat készítenek és ebből tetszőleges alakú és méretű tárgyakat készítenek. Miután elkészült, a hurkákat összedolgozzák egységes felületté. 
A préselésnél gipszből készített negatív formába préselik a nedves agyagot.
Égetés előtti szárítás

Az elkészült tárgyakat szárítják, majd fatüzelésű, újabban gáz-, illetve elektromos kemencékben égetik ki.
Égetés

Festés
A tárgyak díszítése történhet még az égetés előtt különféle minták karcolásával, de a mázazással, illetve az égetés, mázazás utáni festéssel is.








Néhány szép fazekastárgy:
Kétszájú bugyiga és aratókorsó

Fedeles sütőtál

Levesfőző fazék

Háromlábú lábas

Őrségi tányérok

Tejeskancsó

Veleméri habán kerámiák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése