Fazekasság
Az ősi mesterségek közül, azért választottam a hét témájának a fazekasságot, mert a múlt héten az Őrségben jártam családommal és nagyon megtetszett ez a mesterség.
A fazekas égetett agyagból készít használati tárgyakat, elsősorban
edényeket. A fazekasmestert
tájnyelven gelencsérnek (szláv), gerencsérnek vagy gölöncsérnek is
nevezik. A középső kőkorszaktól a mai napig is űzött mesterség.
|
Korongozás |
A fazekasmester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb. képlékeny agyagból készülnek, amelynek anyaga a szárítást követő égetés során szilárd, kemény, időtálló anyaggá válik. Az égetett cserép még a folyadékot átengedi, ezért legalább belülről mázzal vonják be, amivel ismét kiégetik. Így már lehet benne folyadékot is tárolni.
Háromféle módon lehet kialakítani az agyagból a tárgyakat korongozással, felrakással és préseléssel.
|
A nyers tárgy díszítése |
A korongozásnál egy kerek, forgó lapra kerül a tisztított agyag, amit a szüntelen forgás
közben vizesen kézzel, vagy egy nedves bőrdarabbal formálnak. Ezt a forgó mozgást hagyományos módon a függőleges tengely alsó
végén lévő nagyobb fakorong lábbal való hajtásával érik el.
Felrakásnál a korongozásnál használt agyagnál szilárdabb agyagból hurkákat készítenek és ebből tetszőleges alakú és méretű tárgyakat készítenek. Miután elkészült, a hurkákat összedolgozzák egységes felületté.
A préselésnél gipszből készített negatív formába préselik a nedves agyagot.
|
Égetés előtti szárítás |
Az elkészült tárgyakat szárítják, majd fatüzelésű, újabban gáz-, illetve elektromos kemencékben égetik ki.
|
Égetés |
|
Festés |
A tárgyak díszítése történhet még az égetés előtt különféle minták karcolásával, de a mázazással, illetve az égetés, mázazás utáni festéssel is.
Néhány szép fazekastárgy:
|
Kétszájú bugyiga és aratókorsó |
|
Fedeles sütőtál |
|
Levesfőző fazék |
|
Háromlábú lábas |
|
Őrségi tányérok |
|
Tejeskancsó |
|
Veleméri habán kerámiák |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése