2013. július 20., szombat

Berendezkedünk!

Mit tárolj a kamrádban? 

avagy egy átlagos háztartásban melyek a legfontosabb alapanyagok, amiket nem kell naponta bevásárolnod

  • liszt, cukor, só, rizs, búzadara, zsemlemorzsa, száraztészták, gabonapelyhek, sós-édes kekszek
  • olaj, zsír, margarin
  • szalonna, kolbász vagy egyéb füstölt hús, húskészítmény konzervek, halkonzervek
  • Ha van fagyasztód:
    fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, fűszerek,   hús adagokban lefagyasztva, sajt (szintén a fagyasztóban 10-15 dkg-os darabokra vágva), félkész és kész ételek
  • A hűtőben: tejföl, tej, tojás
  • sűrített paradicsom, méz, lekvár, befőtt, savanyúság, kukoricakonzerv, babkonzerv, stb.
  • krumpli, hagyma, fokhagyma, szárazbab, lencse
  • sütőpor, élesztő, fűszerek, pirospaprika,leveskockák, ételízesítők, pudingpor, zselatin,és egyéb cukrászati alapporok, mustár, ketchup, különféle szószok, kávé, tea, kakaó, mák,dió, csoki, ecet, citromlé
  • WC-papír, mosószer, fogkrém, fertőtlenítő- súrolószerek, mosogatószer, mosogatószivacs, villanykörte, gyufa, elem, elemlámpa vagy gyertya (áramszünet esetére), alap szerszámok (csavarhúzó, kalapács, fogó, szögek, csavarok)
Természetesen ez csak egy tájékoztató lista, mindenkinek a saját étkezési és háztartás-vezetési szokásai szerint kell kialakítania, de érdemes az alapelveket követni, mert akkor nincs probléma egy váratlan helyzetben sem, mindig lehet valami finomat az asztalra tenni!

Polcok, kosarak és egyéb tárolók

 A kamrába, hogy jól átlátható legyen legpraktikusabbak a falakon, falak mentén elhelyezett polcok. Ha lehet a legjobb kihasználást az "U" alakú polcozás biztosítja. Ha saját magad tervezed, akkor érdemes a polcok közti távolságot is a saját igényeidre megfelelően kialakítani.
Itt két dolgot vegyél figyelembe. Az egyik, hogy a nehezebben elérhető- például legfelső polcra - kerüljenek a ritkán használt eszközök. 
A másik, hogy súly szerint is gondolkozz, minél nehezebb valami, annál lejjebb kerüljön, hogy könnyű legyen mozgatni. Az élelmiszereknél az azonos fajtájúak egymás mögé kerüljenek úgy, hogy a legkorábbi lejáratú legyen elöl, míg a hosszabb szavatossági idejűek kerüljenek hátrább. A saját magunk által eltett  lekvároknál, befőtteknél pedig a legrégebben eltett legyen kézközelben és a legfrissebbek hátrább.
Jól kihasználhatók a kamraajtók is tárolásra, különféle drótkosarakkal, tárolókkal felszerelve.
Nagyon fontos a könnyű tisztántartás és átláthatóság érdekében, hogy az apró, vagy olyan alapanyagokat, melyek csomagolása könnyen sérülhet, további rendszerezőkben tárold. 
Az újrahasznosítás jegyében neszkávés üvegeket, bébiételes üvegeket, bor és egyéb italok fémdobozait, teniszlabda tartó dobozokat, stb. se dobjátok ki, mert ezekben is nagyon jól lehet tárolni pl. száraztésztát, vagy megbontott zacskós liszteket, cukrokat. 
Érdemes gyűjteni a cipős dobozokat és egyéb vásárláskor kapott papírdobozt is az apróbb, száraz alapanyagoknak mint például a fűszerek, a sütőpor, a porélesztő vagy a  leveskockák. De ezek mellett, természetesen különféle műanyag és természetes anyagú kosarak, dobozok is praktikusan használhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése